Tuesday, 3 June 2014

Kontroversi VCO



Assalamualaikum. 




korang tahu tak VCO adalah sejenis retis? dia pun ada kontroversi jugak. memang taknak kalah. hiks.


KONTROVERSI : VCO tak boleh diambil sewaktu diawal kehamilan dan dapat menggugurkan kandungan.

MY HUMBLE RESEACH : Air kelapa muda yang tidak digalakkan minum di saat awal kehamilan. tajam. itu pun pantang dari orang-orang tua. macam kita makan nenas. tapi tak ada kajian yang menunjukkan bahawa air kelapa akan menyebabkan keguguran. hanya ke-waspada-an kita dan ilmu dari tok tok kita yang membuatkan kita berhati-hati. but better no than sorry kan? if tak yakin, don't drink it. :) takut rahim tak kuat. 

AIR KELAPA & VCO : Air kelapa adalah air kelapa, VCO pula adalah Virgin Coconut Oil. ianya sejenis minyak yang membuatkan darah kita stabil sebab ada asid laurik. berbeza konsepnya hanya kerana berkongsi nama KELAPA, ia disalahertikan. poor VCO. -.-'

KERAGUAN : Keraguan ni mula timbul bila customer yang nak plan mengandung  (tapi pengguna tegar VCO Catalyst ) nak stop makan VCO. dia takut nanti dia akan gugur. walaupun tak tahu mengandung ke tidak. then i said to them, waktu plan nak mengandung la bagus ambil VCO sebab ia sebagai agen pelincir untuk hubungan suami isteri. senang lekat la. giteww. :) asid dalam minyak kelapa dara tak sekuat asid dalam air kelapa. walaupun it is 100% natural ingredient. it's oil people. and it's oilyyyy. 

KESIMPULAN : It is TOTALLY SAFE. we can consume VCO 365 days setahun. waktu period. waktu mengandung, waktu gembira, waktu kucing hilang, waktu dapat rumah baru, waktu terlanggar tiang. anytime anywhere. NO HARM. and it is super cheap. RM39.90 sahaja sebotol and it last for a month. worth every penny. :)

FAKTA : 

  • VCO sangat bagus diamalkan ketika di awal kehamilan, first second third trimester of pregnancy.
  • memudahkan proses untuk bersalin, mempercepatkan bukaan.
  • banyakkan susu ibu.
  • kulit anak bersih.
  • kurang risiko demam kuning kepada baby.
  • suami isteri boleh makan.
  • air kelapa dengan VCO adalah berlainan konsep. 

HIHI. Dengan press conference daripada VCO ini, diharap semua kontroversi terjawab. apa-apapun kalau was-was, just don't take it. meh bermadah arab sikit. hew hew.



عن أبي عبدالله النعمان بن بشير رضي الله عنهما قال : سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول " إن الحلال بين و الحرام بين , وبينهما مشتبهات قد لا يعلمهن كثير من الناس , فمن اتقى الشبهات فقد استبرأ لدينه وعرضه , ومن وقع في الشبهات فقد وقع في الحرام , كالراعي يرعى حول الحمى يوشك أن يرتع فيه , ألا وأن لكل ملك حمى , ألا وإن حمى الله محارمه , إلا وإن في الجسد مضغة إذا صلحت صلح الجسد كله , وإذا فسدت فسد الجسد كله , ألا وهي القلب
Terjemahan:  Dari Abu 'Abdillah An-Nu'man bin Basyir radhiallahu 'anhuma berkata,"Aku mendengar Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya yang Halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan diantara keduanya ada perkara yang samar-samar, kebanyakan manusia tidak mengetahuinya, maka barangsiapa menjaga dirinya dari yang samar-samar itu, berarti ia telah menyelamatkan agama dan kehormatannya, dan barangsiapa terjerumus dalam wilayah samar-samar maka ia telah terjerumus kedalam wilayah yang haram, seperti penggembala yang menggembala di sekitar daerah terlarang maka hampir-hampir dia terjerumus kedalamnya. Ingatlah setiap raja memiliki larangan dan ingatlah bahwa larangan Alloh apa-apa yang diharamkan-Nya. Ingatlah bahwa dalam jasad ada sekerat daging jika ia baik maka baiklah seluruh jasadnya dan jika ia rusak maka rusaklah seluruh jasadnya. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati”. [Bukhari no. 52, Muslim no. 1599]


konsepnya sama. tapi VCO halal taw. bukan syubhah. cuma kalau was-was tu takut gugur ke apela jangan makan k :)




Sunday, 25 May 2014

Jumpa Lagi Nanti. :)




Salam,


seronok tau bila bahagia kita boleh kongsi. tapi akan ada juga picisan manusia yang tak suka. macam aku. aku tak suka orang dok tunjuk bahagia 24 jam 7 hari seminggu. lagi -lagi kalau tulis kat wall Facebook. klik. unfriend. senang je. sebab itu je pilihan kita ada selain woi-macam-kau-sorang-ada-laki. hikhik. biasalah manusia. mana boleh tengok orang lain happy sikit. jealous tu mesti ada punya. kan?


tapi kalau tulis kat blog yang takde orang baca okay kot? HAHA. ohh ada yang membaca rupanya. hai awak. semangat kita nak taip kalau awak ada. :)


jumpa lagi nanti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...