Tuesday, 15 November 2016

Lily Hannah VS Baby Y.A

wah wah. lamanya tak jenguk sini. nasib baik tak lupa nak bukak macam mana. hiks.

Assalamualaikum wbt. 

sebelum mak budak ni ada masalah putus urat (nauzubillah), baik kita tulis siap siap.Alhamdulillah aku genap mengandungkan anak kedua a.k.a adik Lily Hannah 25 minggu hari ni. Check up kat KK hari ni, hambik naik 3.5kg. over nau. limit 2kg je weh. aku pun perasan gak la aku makan je tapi ingatkan dapatlah 2kg tapi terlebih puleks. Maaf sisturrrr. :(

takpe takpe sihat yang penting. total weight gain 6kg baru. ada lagi 4kg je sampai bersalin nanti. harap dapatlah maintain and gain weight systematically. giteww. 

25 plus weeks waktu nih
  dapat pulak cucuk kancing gigi hari ni. aku tak tahulah ada kaitan ke tak tapi mengantuk yakmat dengan malas tahap gaban hari ni. *bukan ciri menantu pilihan sungguh* tapi aku pakai jelah excuse kena cucuk kat mak mertua. lolz. nasib baik beliau memahami. 

so, PERBEZAAN MENGANDUNG ANAK FIRST & ANAK SECOND (drum roll) :

LILY HANNAH
  • Morning sickness teruk sangat sampai bulan ke 3. lepas tu ibu lalala menikmati kandungan dengan bahagia
  • 7 bulan baru obvious nampak perut 
  • suka giler make up
  • Mengidam macam macam 
  • bulan ke 4 pregnant dah sibuk cari barang baby
  • buat research pasal melahirkan, persediaan baby
  • tak sabar nak tengok baby sampai menangis sebab doktor dah tak kasik scan 3D 4D. lolz
  • pengemas sangat
  • mengaji jarang tinggal
  • kejang kaki teruk, bengkak
  • beranak waktu 39 weeks, pecah ketuban kat mall, admit 1 malam subuh esok beranak
  • normal delivery
  • pantang dengan nenek
BABY Y.A
  • muntah sampai sekarang tapi boleh handle. very professional!
  • now dah 6 bulan plus, rasa dah gemuk dah tapi orang still kata kurus yeayy!
  • awal-awal tak suka mekap now asyik rasa nak bei barang mekap je tapi takdelah mekap heavy pun.
  • takde mengidam apa apa. just nak makan senang senang and munzir pun beli je semudah a.b.c
  • tahu tahu je perut makin membesar sebab sibuk dengan Lily all the time, layan kerenah dia nak membesar. tak banyak berborak dengan perut. oh mai im so sorry baby! :(
  • semangat jugak la nak scan sebab expect lelaki, pastu dah. rasa biasa je. 
  • cari nama sampai pukul 2 pagi dengan munzir
  • dah 6 bulan, 1 barang pun tak cari lagi. banyak dari cousin dia dan barang baru Lily tak guna lagi. jimat jimat. hiks
  • kejang kaki seawal 4 minggu. 
  • pemalas sikit. sikit je! hehe.
  • mengaji kurang. i know i know its not good. ill try sebab mengaji tu sangat penting dalam pengembangan otak dan pendengaran baby. nak bagi dengar yang baik baik je. hukhuk.
  • hope beranak awal. HAHA. expected hujung bulan 2 tapi kalau dapat sama hari dengan Lily syok gak. 
  • Insya Allah normal delivery. doa banyak banyak aamiin!!!
  • pantang sendiri kot. huwaa!!! kaya cepat please nak hire mak bidan sebulan layan aku. muahaha
 
yeay Lily Hannah nak jadi kakak! :)

tapi persamaan nya, 2kali pregnancy, aku masih setia consume VCO softgel (makan tiap pagi) dan VCO liquid (sapu di perut, muka, 1 badan) sebagai persediaan bersalin. aku suka muka aku waktu pregnant.

peneman sepanjang mengandung. bawa ke mana-mana sebab semua benda nak kena sapu benda alah ni dulu.

plus tambahan lepas bersalin kali ni, aku akan consume Fem Vee, my new product yang aku jual. aku memang dah mindset, dah beranak 2 nanti, aku nak kekalkan shaping badan, taknak jatuh apa-apa, jadi hot mommy for my self-confidence, dalam masa yang sama anak membesar dengan susu badan. apa-apa berbalik kepada si ibu la kan. Insya Allah yang terbaik untuk kalian. :)

tadaa! jamu moden perisa jus. kesan dia dasyat weh!


ini antara ikhtiar nak dapatkan balik figura dan tang tang tang yang dah lari tu. kita je tahu badan kita macam mana. kiranya Fem Vee ni all in one lah. senang semua benefit dah ada dalam ni. biarlah kalau boleh suami kita rasa kita ni masih anak dara lagi walaupun haa sebelah tu bergolek 2 orang budak comel. hikssss. pikat balik si dia. giteww. 

InsyaAllah post ni adalah perkongsian kepada para isteri, ibu dan yang nak ikhtiar hamil pun boleh share sama-sama okay. 

till then. bai! :)

instagram 
@catalyst.stokist
@femveestokist_selangor

page
Catalyst Stokist Malaysia
Fem Vee Stokist Selangor


Wednesday, 18 November 2015

2nd Anniversary #surinamunzir



Assalamualaikum w.b.t,

Lily tidur agak lena menyebabkan ibu dia bosan ya amat. nak buat kek kang, terbangun pulak, tak best buat kerja renyah tergantung ni. makanya, marilah update blog! wehoo.


Alhamdulillah, dipanjangkan umur untuk celebrate 2 tahun perkahwinan. kalau ikut umur manusia, masih baby lagi. banyak lagi perangai yang belum didedahkan. muahahaha. so far, semua perangai munzir or perangai aku, kami masih boleh handle. adalah kadang-kadang munzir dah malas nak layan aku sebab merajuk kuat sangat. dia bantai tengok TV tanpa memperdulikan isteri beliau yang sedang *tersedu-sedu menangis* iteww. tapi kejap je lah, dia mana senang hati tengok bini dia drama lama sangat. kihkih.


tapi alkisahnya aku ni memang sensitip sikit. dont get me wrong. dengan orang lain, korang buatlah apa pun. kawan-kawan siap label aku heartless, hati kering, surina-tu-ada-perasaan-ke, name it, memang hati batu kental tabah semua. tapi bab munzir or anything about marriage life, mengada kena lebih sikit. lolz. dah kesian suami aku kena handle my bad side. maafin guer ya masss. :')


1st anniversary dulu, kitorang sambut tak bape nak sambut sangat lah kan, dekat Lumut Perak, family day sekolah. tahun ni pun sama. tapi kali ni kat Pahang. kebetulan, family day, cuti sekolah pulak tu. dah tak pasal-pasal sekolah sponsor anniversary kitorang. HAHAHA. tahun lepas munzir buat speech depan cikgu cikgu. blushing I dibuatnya. tahun ni nothing much i guess, maybe hanya sejambak bunga, candlelight dinner dan sebentuk cincin. *bagi idea* : P


kali ni ada penyeri. dak kecik Lily Hannah. ibu ayah tak mintak banyak, ibu harap awak tidur awal malam tu. HAKHAK. bukan apa, senang kitorang lari sat pergi candlelight dinner. ada plak candle light bagai?? perasan sungguh!




to munzir buah hati beta,

i love you with all my heart. InsyaAllah susah senang hidup kita tempuh sama-sama okay. Ena mintak maaf sepanjang ena jadi isteri abang, ena kurang faham abang, buat abang sakit hati, buat abang susah ke terbeban ke, i'll try my best to be your good wife. one and only.


ena syukur, ena dipertemukan dengan abang dan ditakdirkan menjadi isteri abang. lelaki penyayang dan sabar. di mata orang lain mungkin kita ni kurang serba serbi, takda kemewahan, tapi percayalah, kita bina hidup kita dari bawah sama-sama. kita naik sama-sama. kita berjaya sama-sama. okay? ena doakan impian abang nak bukak bengkel sendiri tercapai. aamiin. dengan kata lain, impian ena untuk bilik bilik belakang tu kosong juga mungkin tercapai. hikhik. kidding kidding.




#surinamunzir
#2ndanniversary
#lilyhannah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...