Thursday, 14 February 2013

Kebaikan Minyak Kelapa Dara.




salam,



oleh kerana produk Catalyst Softgel yang diuar-uarkan ini memang 100% dari minyak kelapa dara, jadi haruslah kita tahu dan faham apa sebenar-benarnya minyak kelapa dara ini ye tuan puan sekalian! jangan ingat minyak masak atau minyak baby atau orang minyak. tidak sama sekali.


info adalah daripada research saya sendiri. sila percaya dan yakin sebab sehari suntuk saya menelaah sebelum decide untuk jual. kalau boleh kebaikan tu nak semaksima mungkin dan harga sepatutan mungkin. tercetuslah Catalyst. antara famous brand yang anda boleh percayai untuk kulit dan kesihatan anda. :)


Bismillah.




Minyak kelapa dara ni of course lah daripada kelapa kan. tapi...minyak kelapa dara dengan minyak kelapa biasa lain tau. Minyak kelapa dara adalah minyak kelapa yang diproses tanpa penggunaan haba atau kimia di mana struktur asal dalamannya dapat dikekalkan seasli aslinya. Berbanding dengan minyak kelapa biasa dimana haba dan kimia digunakan sewaktu memproses yang mengakibatkan struktur asal dalamannya berubah membawa kepada kemudaratan apabila manusia memakannya.


so, bezanya adalah no haba no kimia. 100% asli. 


jadi, apa keistimewaannya kalau dia no haba no kimia?

Kajian ke atas minyak kelapa dara telah dilakukan oleh pakar pakar negara barat sejak awal tahun 1930 an lagi. Kebanyakkan kajian dilakukan keatas penduduk di Kepulauan Pasifik di mana kelapa menjadi sebahagian besar pemakanan harian mereka. Pakar pakar tersebut telah merumuskan bahawa suatu kandungan yang terdapat dalam kelapa yang dipanggil lemak tepu dapat memberi pelbagai kesan positif keatas kesihatan manusia. Sebab itulah penduduk Kepulauan Pasifik begitu sihat dan mempunyai kadar berat badan dan ketinggian yang begitu baik. Mereka juga didapati tidak mengalami penyakit kronik seperti jantung atau kanser. Sebab itulah minyak kelapa dara mempunyai banyak khasiat untuk manusia. (minyakkelapa.org, 2012)




okay now nak cerita khasiat yang terlalu banyak. sila tarik nafas.

- Menghilangkan parut jerawat dan strechmark bagi wanita yang hamil.
- Tiada masalah keputihan ketika hamil.
- Kulit tidak mengalami sebarang masalah jerawat, berminyak, dan kering.
- Membantu mengurangkan berat badan dengan meningkatkan angka metabolik.
- Melembutkan kulit muka dan memberi perlindungan dari sinaran matahari.
- Meningkatkan tenaga dan daya tahan fizikal dan mental.
- Memperbaiki pencernaan dan penyerapan vitamin-vitamin.
- Melawaskan pembuangan air besar dan kecil.
- Melindungi tubuh daripada kanser.
- Jerawat cepat susut.
- Sistem penghadaman lebih baik.
- Kesuburan.
- Agen pelincir dalam hubungan suami isteri.
- Melancarkan kitaran haid dan kurangkan rasa senggugut.
- Batuk dan Selsema cepat hilang.
- Mengurangkan tidur berdengkur.
- Memperbaiki kandungan asid dalam rahim.
- Memperlambatkan proses monopaus bagi wanita.
- Membantu pesakit Hepatitis C, Cacar dan Herpes.
- Mengelakkan penuaan awal dan kedutan kulit.
- Menyegarkan dan merawat sel kulit menjadi lebih tegang dan lembut.
- Mengekalkan fungsi tiroid yang sihat.
- Mencegah dan mengatasi jangkitan bakteria, virus dan kulat (yis) dan masalah sakit kulit pada kemaluan (masalah keputihan).
- Mencegah risiko penyakit jantung dan kadar kolestrol tinggi.
- Pertumbuhan rambut lebih baik dan kelemumur akan hilang.
- Terhindar dari segala alahan.
- Tidak meningkatkan paras kelekitan platlet dalam darah yang menjadi punca serangan jantung.

banyak giler kan?!! tapi nak highlight lah lagi-lagi macam kita ni kan. aww aww. korang mesti fokus dekat kulit dekat parut. memang kebanyakan yang beli nak tengok kesan more to kulit. seriously. me too. hikss. most of testimoni pun nampak kesan pada kulit. me likey! :)





Pengambilan VCO atau virgin coconut oil/minyak kelapa dara keluaran CATALYST semasa kehamilan adalah sangat bagus dan InsyaAllah tidak mendatangkan sebarang kemudaratan dan kesan sampingan kerana produk kami adalah 100% asli tanpa sebarang bahan pengawet atau pewarna tiruan.


CATALYST juga adalah syarikat bumiputera dan produk-produknya mendapat pengiktirafan sijil HALAL. Pengambilan VCO bagi pasangan suami isteri yang mengalami masalah kesuburan.



akhir kalam,

minyak kelapa dara ni dah terbukti berkesan, kajian telah lama dijalankan, tiada sebarang side effect (kalau ada mungkin cepat haus sebab we need a lot of plain water actually) dan sangat murah. harga mampu milik. amboi, macam jual rumah. betul, apalah sangat wang kalau nak dibandingkan dengan kesan yang bakal kita dapat. terdapat banyak brand di luar sana yang basicnya dari minyak kelapa dara. tapi percayalah, Catalyst pilihan yang terbaik. 


sekian terima kasih.



Tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah jua.
 

1 comment:

  1. Thanks atas infonya,saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.lain lain tiada.Dulu kini Dan selamanya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...